skip to Main Content

Röviden az elhízás kockázatairól….

Az elhízás anyagcsere-folyamatok genetikai, központi idegrendszeri, hormonális és környezeti hatásokra létrejövő zavara, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növekedésében és/vagy az energia leadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározódáshoz vezet, de eközben további szabályozási zavarok, társuló betegségek alakulhatnak ki.

A szakértők joggal tartják úgy, hogy az elhízás korunk népbetegsége, hiszen a 21. század jellemző életvitelének köszönhetően a legtöbben kevés figyelmet fordítanak az egészséges, hosszú életet és ideális testsúlyt biztosító táplálkozásra.

A rendszertelen étkezés, a mozgásszegény életmód és a stresszes mindennapok következtében eleinte csak pár kilónyi felesleg jelenik meg, viszont a nagymértékű túlsúlyhoz vezető úton ezek jelentik az első lépést.

Az elhízás ráadásul nem pusztán esztétikailag okozhat problémát, de a szervezet normál működését is veszélyezteti, hosszútávon pedig visszafordíthatatlan betegségek is kialakulhatnak hatására.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a hasüregben, a belek és a hasi szervek körül lerakódó zsír különösen nagy kockázatot jelent a szív-keringés szervrendszerre. Nem az „úszóguminak” nevezett, bőr alatti zsírrétegről van szó, amelytől meglehetősen nehéz megszabadulni, hanem a hasüreg belsejében kialakult zsírról, amelyet minden modern képalkotó eljárással látni lehet. A hasűri zsír felhalmozódása összefüggésbe hozható napjaink népbetegségeivel, a szívinfarktussal, az agyvérzéssel, az érelmeszesedéssel, a cukorbetegséggel, a magas trigliceridértékekkel, az időskori elbutulás és a rák kockázatának jelentős emelkedésével.

A has körfogat csökkentésével, főképp az egészséges táplálkozással és sportolással jelentősen csökkenthető a szív-érrendszeri betegségek veszélye.